Een complete badkamer: zo maak je er een droombadkamer van!

Een complete badkamer kopen, dat doe je niet zomaar. In de eerste plaats omdat er met de aanschaf van een complete badkamer een hoop kosten gemoeid gaan.

In de tweede plaats is het plaatsen van een douche een intensieve en een dure klus. Als je een complete badkamer koopt, dan wil je er natuurlijk wel lang plezier van hebben.

Wij hebben jarenlange ervaring met alles wat met badkamers te maken heeft. We zien daarom regelmatig dat mensen het moeilijk vinden om een badkamer aan te schaffen die helemaal aansluit bij hun wensen.

Daarom geven we je in dit artikel een aantal tips over hoe je een complete badkamer koopt die helemaal aansluit bij jouw wensen.

Duurzame onder de douche

Waar begint je zoektocht naar een complete badkamer?

Veel mensen lopen rond met de gedachte ‘we zouden iets aan de badkamer moeten doen’. Vaak blijft het echter bij die gedachte. Dat komt vaak omdat mensen niet weten waar ze moeten beginnen. Dat is begrijpelijk. Er is immers ook zoveel mogelijk. Vaak is het echter het gemakkelijkst om bij het begin te beginnen: wat mag een complete badkamer kosten?

Het plaatsen van een nieuwe badkamer gaat je immers geld kosten. Het is daarom makkelijk om te kijken wat je je kan veroorloven en hoeveel je je wilt veroorloven voor een nieuwe douche. Pas als je weet wat je budget is kan je verder gaan kijken.

Een complete badkamer kopen kan natuurlijk ook op een andere manier. Je gaat eerst kijken wat je wilt en vervolgens ga je kijken wat dat zou moeten kosten. Dat kan, maar de praktijk leert dat dit vaak een tegenvallend resultaat oplevert. Als de kosten te hoog zijn, dan wordt er vaak beknibbeld op de kwaliteit. Het resultaat kan dan nog weleens tegenvallen. Het is makkelijk om vooraf het budget te bepalen en vervolgens te kijken naar wat er met dat budget mogelijk is.

De volgende stap in de zoektocht naar een complete badkamer

Als je weet hoeveel een nieuwe badkamer mag kosten, dan kan je de volgende stap zetten in de zoektocht naar een complete douche. Deze stap is eigenlijk een cruciale stap. In deze stap ga je mogelijkheden af laten vallen. Het is daarom belangrijk dat je deze fase zorgvuldig doorloopt.

Als je een complete badkamer uit gaat kiezen dan krijg je meer dan voldoende keuzemogelijkheden? Wil je een inloopdouche, of een douche met een douchebak? Wil je een bubbelbad of een zitbad? Wil je een wastafel met een waskom of een sifon? En als je al een antwoord op een van die vragen hebt, dan geeft zo’n antwoord nog geen duidelijkheid. Want er zijn heel veel verschillende soorten inloopdouches, waskommen, sifons en baden.

Daarom is het makkelijker om eerst te kiezen voor een bepaalde stijl. Als je weet wat voor stijl badkamer je mooi vindt, dan beperk je de keuzemogelijkheden vooraf. Het is daarom prettig om je eerst goed te oriënteren op verschillende stijlen badkamers. Vind je een landelijke badkamer mooi, of ben je meer op zoek naar een badkamer met een industriële look?

Als je van tevoren weet wat voor stijl je wilt, dan is het invullen van de details makkelijker. Het is daarom wel belangrijk dat je een weloverwogen keuze voor een bepaalde stijl maakt. De keuze voor een bepaalde stijl bepaalt immers de uitstraling van je complete badkamer. Hou er rekening mee dat iedereen een bepaalde bias heeft over wat je mooi vindt. Het kan geen kwaad om je daarvan bewust te zijn en andere stijlen ook een ‘eerlijke’ kans te geven. Door buiten je comfort zone te treden kan je er soms achter komen dat je eigenlijk een andere stijl veel mooier vindt!

Een complete badkamer koop je daarom niet alleen. Het is verstandig om over je plannen te praten met familie en vrienden. Vaak hebben zij een eigen kijk op jouw plannen en kunnen ze voor originele input zorgen. Het is echter wel belangrijk dat je badkamer wel jouw eigen badkamer wordt en niet de droombadkamer van je vrienden/familie. Inspiratie en nieuwe ideeën zijn daarom prima, maar trek vooral wel je eigen plan.

The devil is in the details!

Een mooie badkamer krijgen is een kwestie van aandacht. Natuurlijk besteed je aandacht aan het kopen van een complete badkamer. Vaak besteden mensen echter net iets teveel aandacht aan de grote zaken, zoals moet ik een inloopdouche ja of nee?

Wil ik alleen een zitbad, of maak ik er gelijk ook een bubbelbad van. Natuurlijk zijn dat soort grote zaken belangrijk, maar vergeet ook niet om op de details te letten. Een droombadkamer krijg je alleen als je niet alleen de globale zaken perfect regelt, maar als je ook op de details let.

Besteed daarnaast ook voldoende aandacht aan de verlichting. Verlichting is vaak een beetje een ondergeschoven kindje als het om badkamers gaat. Dat is best zonde, want de verlichting is een heel sfeerbepalend element.

Als we je een tip mogen geven: kies voor verlichting die ingesteld kan worden. Soms wil je gewoon lekker lang douchen en/of badderen. Daar past soms wat gedimde verlichting bij. Gedimde verlichting is echter niet altijd praktisch. Tegenwoordig zijn er tal van mogelijkheden waarbij je de verlichting zelfs met je telefoon kan bedienen. Zo heb je maximale controle over de (sfeer)verlichting in je badkamer!

Kies voor functionaliteit over franje

Op badkamergebied is er veel mogelijk. Eigenlijk is er geen wens te gek. Daar weten wij als badkamerspecialist alles van. Toch is het belangrijk dat je vooral aandacht besteed aan de basis. Je kan allerlei toeters en bellen aan je badkamer toevoegen, maar een badkamer wordt daar zelden mooier van.

Probeer er daarom voor te zorgen dat de basis op order is. Zorg dat je een fijne douche, met een mooie thermostaatkraan hebt. Zorg dat je een fijne wastafel hebt, met een mooie waskom/sifon.

Zorg dat je voldoende opbergmogelijkheden hebt. De rest is in de praktijk bijzaak. Natuurlijk kan je mooie details aan je badkamer toevoegen. Daar is niets mis mee. Maar een te drukke badkamer is vaak niet prettig.