Een geschikte designradiator voor in de badkamer vind je zo!
Een designradiator in de badkamer vormt een belangrijk onderdeel van je badkamer. Veel mensen staan daar niet zo bij stil, maar een radiator in de badkamer heeft belangrijke functies.
In de eerste plaats zorgt de verwarming in je badkamer er natuurlijk voor dat je na een warme douche niet snel afkoelt. Je wilt dan bij voorkeur in een warme badkamer staan. Dat kan alleen als je de juiste radiator in je badkamer hebt geplaatst.
Daarnaast neemt een verwarming een behoorlijk gedeelte van de ruimte in je badkamer in. Dat betekent dat de verwarming die je in je badkamer hebt hangen ook voor een groot gedeelte de uitstraling van je badkamer bepaalt.
Als je een nette, strakke badkamer wilt, dan kan dat eigenlijk niet zonder een mooie radiator in je badkamer te plaatsen.
Duurzame onder de douche
‘Vroeger’ was een verwarming vooral functioneel en werd er niet zoveel om de uitstraling van de verwarming gegeven. Tegenwoordig is dat natuurlijk anders. Radiatoren hebben een steeds verfijnder ontwerp en kunnen je badkamer er compleet anders uit laten zien.
Bij ons kan je terecht voor alles wat je in je badkamer nodig hebt. Uiteraard bieden we je daarom ook een ruim assortiment aan verschillende radiatoren aan. De zoektocht naar een verwarming die in jouw badkamer past kan echter wel lang zijn. In dit artikel beschrijven we welke mogelijkheden je hebt en waar je op moet letten als je een verwarming voor inde badkamer aanschaft.
Hoeveel vermogen moet mijn radiator hebben?
Als je een radiator gaat plaatsen in je badkamer, dan moet je eerst kijken naar hoeveel vermogen je radiator moet kunnen genereren. Anders gezegd: het is van belang om te kijken hoeveel warmte je verwarming kan produceren.
Om dat uit te rekenen moet je eerst kijken naar de inhoud van je badkamer. Met de inhoud wordt bedoeld hoeveel lucht er in een badkamer past. Dat kan je op een eenvoudige manier berekenen.
De inhoud van een ruimte bereken je door de lengte te vermenigvuldigen met de breedte en de hoogte. Het getal dat je dan krijgt is de inhoud van de ruimte in kubieke meters.
Heb je net wat meer ruimte over in de keuken dan is een verticale designradiator ook ideaal. Er zijn radiatoren die zijn voorzien van handdoekhaken en handdoekrekken. Op deze manier is de radiator een echte blikvanger in de keuken. Overweeg ook hoe makkelijk je de radiator schoon kunt maken omdat deze in de keuken komt te hangen.
Welke designradiator is geschikt voor de woonkamer?
Of je nu televisie aan het kijken bent, met je smartphone in de weer of je hebt visite de meeste tijd breng je door in de woonkamer.
Daarom is het een feit dat je in de woonkamer een radiator hebt die bij je interieur past en natuurlijk lekker de kamer verwarmd. Het goede nieuws is dat designradiatoren dit doel vrijwel altijd wel bereiken.
Tegenwoordig worden designradiatoren gezien als een stukje meubilair en geven de desbetreffende ruimte een vleugje stijl.
Verticale radiatoren in de woonkamer
Verticale radiatoren maken tegenwoordig echt een mode statement, in welke ruimte ze ook komen te hangen.
Radiatoren voor de woonkamer zijn vaak groot en je moet een beetje durf hebben, maar zijn wel prima om de ruimte te maximaliseren. Voorheen werd een radiator altijd onder de vensterbank gehangen, zodat de ruimte door de kamer werd verspreid.
Moderne radiatoren met meer vermogen kun je op elke gewenste plaats hangen in de woonkamer. Ook hebben veel woningen tegenwoordig dubbel glas.
Omdat je de inhoud in kubieke meters wilt berekenen is het van belang dat je ook vermenigvuldigt in meters. Als je de inhoud van een badkamer met een lengte van 4 meter, een breedte van 3.5 meter en een hoogte van 2.2 meter wilt berekenen, dan moet je dus 4 x 3.5 x 2.2 doen. Als je die getallen met elkaar vermenigvuldigt dan krijg je 30.8. De badkamer heeft dan dus een inhoud van 30.8 kubieke meter.
Als je dat weet, dan kan je uit gaan rekenen hoeveel vermogen jouw radiatoren moeten kunnen leveren. Dat kan je doen aan de hand van een vuistregel. Als je de temperatuur in je badkamer op 24 graden wilt krijgen, dan moet je ongeveer 90 Watt per kubieke meter hebben. Bij een badkamer van 31 vierkante meter heb je dan ongeveer radiatoren nodig die een vermogen van 2800 Watt (2.8 kWh) kunnen leveren.
Het bovenstaande is een voorbeeld. Als je een huis hebt dat slecht geïsoleerd is, heb je ongeveer 10% extra vermogen nodig. Heb je een hoekhuis? Dan komt daar nog eens 10% bij. Het bovenstaande voorbeeld gaat echter wel uit van een temperatuur van 24 graden. Dat is behoorlijk wat. Stel dat je 22 graden genoeg vindt, dan kan je 10% van het benodigde vermogen aftrekken.
Wij adviseren echter wel om als het kan wat extra capaciteit te nemen. De bovenstaande berekening is gebaseerd op en algemene vuistregel. In de praktijk kan het zo zijn dat je meer vermogen nodig hebt. Het is echter niet zo makkelijk om er later nog een nieuwe radiator bij te plaatsen, of de geplaatste radiator te vervangen. In de eerste plaats is dat natuurlijk zonde van het geld. In de tweede plaats is het installeren van een verwarming natuurlijk ook behoorlijk intensief. Daarom adviseren wij altijd om naar boven af te ronden.
Wat voor soort radiator plaats je in je badkamer?
Als je een verwarming voor je in je badkamer zoekt, dan kan je kiezen uit tal van verschillende radiatoren. In essentie is je keuze echter beperkt tot twee typen radiatoren. In de eerste plaats kan je kiezen voor een designradiator.
In de tweede plaats kan je kiezen voor een paneelradiator. Aan beide soorten verwarming zijn voor- en nadelen verbonden. Om het makkelijker voor je te maken om te kiezen, zetten we de voor- en nadelen even voor je op een rij.
In de eerste plaats kan je kiezen voor een zogenaamde paneelradiator. Een paneelradiator is een vrij traditionele radiator.
Deze verwarming is rechthoekig.
Door de verwarming lopen buizen waar, over het algemeen, warm water doorheen stroomt. De warmte wordt vervolgens vrijgegeven en de ruimte wordt opgewarmd.
Gelukkig is er een alternatief ontwikkeld: de designradiator. De designradiator ziet er wat minder lomp uit. Een designradiator bestaat uit een rechthoekig frame.
Meestal wordt dit frame verticaal aan de wand bevestigd. Horizontale buizen zorgen ervoor dat de warmte zich kan verspreiden.
Een designradiator is vaak wat duurder dan een paneelradiator en levert in de regel ook minder warmte. Daar staat tegenover dat een designradiator meer geschikt is om bijvoorbeeld als handdoekdroger te gebruiken.
Voor welke radiator je ook kiest: er blijft altijd meer te kiezen. Zo moet je een keuze maken met betrekking tot de kleur, het formaat en de warmtebron.
Wij bieden je echter een ruim assortiment aan verschillende radiatoren in vrijwel alle formaten en in moderne kleuren. Je vindt bij ons dus altijd een radiator die aansluit bij jouw wensen. Uiteraard is ons assortiment niet alleen van topkwaliteit, maar ook scherp geprijsd!
Aan een paneelradiator is een aantal voordelen verbonden. In de eerste plaats is een paneelradiator vaak wat goedkoper dan een zogenaamde designradiator. In de tweede plaats hebben ze vaak een wat groter vermogen. Als je een grote ruimte moet verwarmen, dan is een paneelradiator wel een aangewezen radiator. Er is echter ook een belangrijk nadeel verbonden aan een traditionele radiator: ze zijn nogal groot. Veel mensen vinden een paneelradiator daarom niet zo mooi.